zomer

Het is zomer. Afgelopen weekend keek ik naar buiten, zomer? Grauw en nat.
Geen weer om naar buiten te gaan.
En geen zin om wat anders te doen. Ik hang voor de computer, achter de buis, en kom tot niets. Op tafel een stapel boeken, ik zou op bezoek kunnen gaan bij vrienden, misschien mijn website bijwerken, kijken hoe ik meer uit mijn Linked-in kan halen, kijken…. Maar ik doe niets.
En dat is toch lekker!
Hoe vaak “moeten” we niet iets doen?
Je moet dat boek lezen, je moet toch echt een afspraak maken, je moet…
En zo rennen we door zonder stil te staan. Te zien wat er echt te zien is, te voelen wat je lijf je laat voelen, te luisteren naar jezelf….

Stel je eens voor dat je echt eens luistert naar wat je zou willen…

Nee, liever niet, liever rennen we door en gaan voorbij aan alle signalen die ons lijf ons geeft. We rationaliseren het. Want het is toch zo? Er is toch altijd wat te doen?
Wanneer je burn-out hebt/bent kun je echt niets (meer) doen. De gedachte dat je straks naar een verjaardag moet kan je verlammen. Het idee dat je de deur uit moet om een boodschap te doen, nee! liever niet…
Of het lijf is zo onrustig dat je bezig moet blijven, op het moment dat je op de bank zit voel je de stress door je lijf jagen, je hoofd vol van alles wat er nog moet, wat je nog niet gedaan hebt, wat je niet gelukt is….

Burn-out, overspannenheid, stress, begrippen die door elkaar gebruikt worden.
Een beetje stress helpt je te behoeden voor gevaar, om te vlammen op het moment dat het nodig is. Denk aan de spanning die je ervaart wanneer je naar een officieel gesprek gaat wat je wat kan opleveren. Stress kan je dan juist helpen om je van je beste kant te laten zien (of je klapt dicht, van de stress) Ook dat zijn momenten om te luisteren naar jezelf, wat gebeurd er nu in je lijf, wat voel je, waar voel je het, en wat doe je ermee?
Het vreemde van het lichaam, hoe harder het er niet mag zijn, hoe meer je het voelt… denk aan ” je mag niet aan een roze olifant denken”, de rest van de middag denk jij aan die roze olifant. Daar zit je dan, ik mag geen stress voelen, ik moet duidelijk zijn, ik moet…. het kwaad is geschiet..
Voorkom dat de stress je in de greep krijgt.

Luisteren naar je lichaam, ik heb lekkere dagen gehad, niets gedaan, alleen gedaan waar ik echt zin in had. Nu weer vol zin en energie aan het werk, de dingen doen die ik me voor vandaag heb voorgenomen!
En wanneer ga jij luisteren?

Nico van der Heiden
Odense Coaching

Geplaatst in burn-out, coaching Getagd met , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge