Een koekje meer of minder

kosten uitvaart
over kosten van een uitvaart
Ieder extraatje maakt een uitvaart duurder (AD, zaterdag 19 oktober)

Tja… vertel mij wat.

In het artikel wordt een opsomming gegeven van de kosten die je maakt voor een uitvaart, “al met al ben je voor een begrafenis al snel ruim 9000 euro kwijt” aldus het AD.

Dat klopt, een uitvaart kost een flinke zak geld. Helaas kan ik er over meepraten.
Kan het dan niet goedkoper?
Ja dat kan, als je gaat vergelijken.
En daar is tijd voor nodig, en ruimte en rust.
Maar dat ontbreekt na een plotseling overlijden.

Is het nu echt nodig? De krankzinnige bedragen die je kwijt bent?
Dat een uitvaart geld kost snap ik, dat een uitvaartbedrijf commercieel is, daar kan ik me ook wat bij voorstellen. Immers, zij maken kosten die zij weer moeten betalen.
Maar….

een voorbeeld:

Als ik koffie drink in een café, betaal ik het kopje koffie. Ik betaal niet voor het koekje, ik betaal niet voor de ruimte…
Wanneer ik nu koffie wil serveren na de uitvaart, moet ik de ruimte huren, ik betaal voor het kopje koffie, en ook nog eens voor het koekje…

Tja, er moet immers winst gemaakt worden!

Het is vaak niet toegestaan zelf voor een versnapering te zorgen. En als dit wel het geval is, worden er “serveerkosten” in rekening gebracht…

een voorbeeld:

Kosten voor een koekje, ongeveer €0,50 per stuk.
Neem je zelf wat mee: serveerkosten €0,50 per stuk, of €1,00 per glas.

Had je de tijd, de ruimte, de rust…. dan maak je waarschijnlijk andere keuzes.
Er moet in korte tijd zoveel geregeld worden dat kosten niet de hoogste prioriteit hebben.
(gelukkig had ik een fijne uitvaartbegeleidster die deed wat ik vroeg, met alternatieve kwam, en een prettige ondersteuning bood.)

En… je gaat het toch niet over geld hebben, laat staan er over nadenken, wanneer het om de uitvaart van je geliefde gaat! Dat is “not done!” Het beste van het beste wil je hem of haar immers nog, op dit allerlaatste moment hier, meegeven. Voor hem/haar, voor jezelf voor de familie en vrienden……. Dus kan een uitvaartorganisatie vragen wat hij wil?!
Immers, je zegt geen nee…

Kan het goedkoper?

Dat kan, maar dan heb je dus weer die tijd, die ruimte, die rust nodig, op onderzoek uitgaan en prijzen vergelijken. Alleen voelt dat zo raar, alsof je voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten, dat klopt (voor mij) gevoelsmatig niet.
Dat kan, wanneer je het, met de uitvaartbegeleidster, zelf gaat regelen. Een plek zoeken los van de uitvaartcentra.
Zelf een catering regelen, zelf…

Beste uitvaartcentra…

is het nu echt nodig om zoveel kosten in rekening te brengen?
Een opname van de uitvaart op DVD; varieren van € 40,00 tot € 90,00 voor een DVD/USB.
Ik heb een opname (waarbij de dame van het uitvaartcentrum zei, “ja we willen dit aan gaan bieden als service, dus het is nu gratis”) van de ceremonie, had ik er voor moeten betalen, dan had ik het zeker gedaan. De ceremonie is op dat moment langs mij heen gegaan, het idee dat ik het ooit nog eens kan bekijken is fijn.

Maar € 40,00 voor een camera die aangezet wordt, de opname die op een DVD gebrand wordt. Mmmm, dan doe ik blijkbaar iets verkeerd met mijn bedrijfsvoering!

Bij het uitlopen van de ceremonie, het overschrijden van de afgesproken tijd, wordt er een boete in rekening gebracht. Natuurlijk is er een planning, natuurlijk is voor de organisatie belangrijk dat de diensten elkaar niet bijten. Maar…. OK, het heet geen boete, maar een toeslag.
Ik snap dat, maar een toeslag van 100% of meer bij een kwartier overschrijden van het gebruik van de aula (ook als daarna geen andere ceremonie is), dat snap ik dan weer niet.

Ben ik boos? Ja.
Eigenlijk vind ik dat dit soort praktijken niet kunnen.
Het gaat mij niet om het koekje, de DVD.
Geld verdienen?
Prima.
Maar niet over en door emoties van anderen.
Doet u mij maar een koekje minder!

Getagd met , , ,
2 reacties op “Een koekje meer of minder
  1. Hugo schreef:

    Er m.i. zijn, kort door de bocht, slechts twee momenten in ’t leven waarin men in onredelijke hoeveelheden veel geld kan verdienen bij emoties. Bij geboorte of bij de dood. Daar tussenin blijft het aanmodderen. Sommige zaken zijn begrijpelijk en neem je voor lief. Maar kosten voor gehuurde ruimte, terwijl die tijd en ruimte niet ingepland is door een andere uitvaart… tja.

    Tweet
  2. Rien Kleinjan schreef:

    Soms denk ik dat een doe het zelf begrafenis nog zo gek niet is. (Wat klinkt dat raar) Met Els daar vaak over gesproken, zelfs over het zelf maken van een kist en die in stukken in de schuur opslaan tot dat hij nodig is. Maar ja, als het moment daar is ….. gaat het dan zoals je zou willen. Moeten we een onderneming oprichten die zoiets regelt en daar dan ook weer geld voor vraagt ? Geld verdienen is prima, maar de manier waarop is bij een begrafenis ronduit twijfelachtig.

    Tweet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge